2-architecture

Tips til ombygning og nybygning

October 14, 2014

Der har de sidste par år kørt enormt mange programmer til TV om, hvordan vi kan ombygge vores boliger, hvordan vi kan bygge vores eget hjem, hvordan vi selv lægger tag, hvordan vi selv renoverer osv. De mange “makeover” og byggeprogrammer er både gode og dårlige. På den positive side giver de folk mod på at gå i kast med byggeprojekter. Men på den negative side kan de også få folk til at tro, at det er noget, de sagtens selv kan styre, for det ser jo så nemt ud på tv.

Står du derfor og skal i gang med at bygge eller ombygge hus, vil jeg gerne slå et slag for, at at stadfæste en forståelse for, hvor vigtigt det er at inddrage eksperter (især arkitekter) i sit projekt, så det ikke kommer til at gå galt.

Arkitekten styrer håndværkerne

Når håndværkerne møder op på byggepladsen, er der brug for en med et overblik som samtidig kan udvise et myndigt lederskab. Arkitekten har den faglige ballast, der skal til for at kunne styre og kvalitetssikre dit byggeri. Det kræver nemlig is i maven at styre et byggeri! Det ved alle, som har prøvet at være igennem et større byggeprojekt.

2-architecture

Hvad gør du for eksempel, når håndværkerne ringer lige midt i et vigtigt møde på dit arbejde og kræver et hurtigt svar på nogle byggetekniske spørgsmål og detaljer omkring dit byggeri, men som du ikke aner noget om? Og vil du være i stand til at kunne gennemskue alt det, der foregår på byggepladsen helt ned i detaljen? Gør håndværkerne eksempelvis det, de bliver betalt for? Skrider arbejdet frem, som det skal, eller er de kommet bagud, så de nu forsøger at indhente tid ved at springer over, hvor gærdet er lavest?

Det er netop pga. alle disse ting, at det kan være en fordel at lade en arkitekt styre slagets gang og føre tilsyn med projektet, så det er ham, håndværkerne henvender sig til, og ikke dig. På den måde bliver du fritaget for en masse stress og bekymringer, samtidig med, at du kan være sikker på, at arbejdet med byggeriet forløber fuldstændig som det skal.

Under byggeprocessen

En arkitekt kan under byggerie påtage sig to forskellige roller – enten som tilsynsfører eller som byggeleder.

Som tilsynsfører vil arkitekten komme og besøge byggepladsen løbende under byggeforløbet. Han tjekker op på kvaliteten af det arbejde, som håndværkerne har udført. Læs mere om byggeritilsyn ved at klikke her.

Som byggeleder nøjes arkitekten ikke med at føre tilsyn – han koordinerer også de forskellige håndværkere og forskellige firmaer, der er inde over byggeriet. Han afholder eksempelvis byggemøder for håndværkerne, så de ved hvad de skal hvornår og hvorfor, samt sørger for, at budgettet og tidsplanen overholdes, så du slipper for at ligge vågen om natten og tænke på disse ting.

Hvorfor er arkitekten bedre?

At føre tilsyn med en byggeplads kræver mere end blot at kigge på sine håndværkereengang imellem. Du skal nemlig vide, hvornår de afgørende og kritiske øjeblikke opstår i byggeri-processen, så du er til stede og kan tjekke kvaliteten inden, byggeriet skrider videre og en evt fejl ikke kan spottes.

Du skal have den nødvendige erfaringen indenfor byggeri og konstruktion for at kunne se, hvornår noget arbejde er dårligt udført, samt den faglige autoritet til at stå fast og kræve, at fejl bliver rettet inden arbejdet kan fortsætte. Så selvom du måske arbejder med projekt- eller afdelings-ledelse i dit daglige job, så betyder det ikke nødvendigvis, at du også kan lede og styre et byggeprojekt, da du ikke har nogen faglig autoritet overfor håndværkerne, som derfor til enhver tid vil mene, at de ved bedre end dig.

Et arkitektfirma kan også hjælpe dig med at bygge mere stilrent, og at inspirere dig til at tænke lidt ud af boksen. Der er masser af spændende perioder man kan lade sig inspirere af, fx. Bauhaus stilen. Læs mere her på oe-handel.dk.

Så sørg for, at få en arkitekt med ind over dine byggeplaner – også selvom sådan en rådgivende arkitekt kan koste penge. De penge er nemlig hurtig sparet, hvis det kan betyde, at du undgår byggesjusk, overskredne deadline og budgetter der blev sprængt.

– God byggelyst.

Related posts:

Gør din dag bedre med et træningsprogram!
Gymnasiekultur
Teambuilding og kursuscenter