artikel2

Plastik og elektronik – kan det forenes med at tænke på miljøet?

December 13, 2013

Plastik og elektronik – kan det forenes med at tænke på miljøet?

Siden 1979 er der produceret mere plastik end stål i USA, og hvis vores tidsalder skulle navngives, ville plasticalderen være rammende. Hjertet
Hvad består plastic af? Plastic laves af råmaterialer som kul, naturgas, og råolie. Alternativt kan plastic fremstilles af organiske materialer under navnet bioplast. Udover disse materialer indeholder plastik ofte tilsætningsstoffer, der kan være giftige, forurenende og/eller hormonforstyrrende. Disse tilsætningsstoffer kaldes også additiver. I f.eks. madpapir vil procentdelen af disse tilsætningsstoffer være næsten (se kilde nederst) lig nul, mens plastic brugt i elektronik kan bestå af op til 50% additiver.

artikel2En fornybar ressource?
Kul, naturgas og råolie er fornybart, problemet er at det tager alt for lang tid. Vi forbruger disse ressourcer så hurtigt, at den naturlige olie- kul- og naturgasproduktion betragtes som ikkeeksisterende. Det tager millioner af år – derfor navnet fossile brændstoffer. Med et forbrug, der stiger hvert år er det blevet åbenlyst at vi vil løbe tør i nær fremtid, og derfor kan plastic betragtes som en ikke-fornybar, ikke-bæredygtig ressource.
Plastic er i sin rene form ikke giftigt, men for at spare penge og give plastic særlige egenskaber tilføjer man mange forskellige kemikalier. Man ender ud med et komplekst blandingsprodukt, som ikke forgår af sig selv.

Naturens bakterier, svampe og andre nedbrydningsorganismer kan ikke nedbryde plastik, og derfor står vi med et stort miljøproblem. Plastic kan genbruges mange gange, men det er dyrt og kvaliteten falder for hver omsmeltning. Til sidst er kvaliteten så ringe, at den ikke kan genbruges mere. Siden 1950 har vi lavet en milliard ton plastic-affald, som vil eksistere i hundreder eller tusinder af år endnu.

Måder at nedsætte forbruget

Førnævnte bioplast er et område, som der forskes intensivt i. Vi venter stadig på gennembruddet der kan erstatte normalt plast, men vi må ikke læne os tilbage. Det ikke-nedbrydelige plastik vi producerer må ikke bruges på engangsprodukter – det er dybt uansvarligt. Her kan bioplast med fordel bruges. Spejder Sport bruger f.eks. disse poser, der kan smides på komposten når de går i stykker. Allerbedst er det, hvis man helt dropper plastikken og i stedet bruger stofposer. Vandflasker er også i høj grad en engangsvare, som er fuldstændig unødvendig..

Genbrug af elektronik og IT er et godt sted at starte

Plastik i elektronik er uundgåelig i dag, men selvom dette blandingsprodukt indeholder alle mulige slags kemikalier er endestationen for IT-affald blot endnu værre. U-lande uden regulationer, viden eller midler til at tage hånd om de problemfyldte materialer modtager meget af vestens IT-affald. Steder som Thema Port i Ghana og Guiyu i Kina har bjerge af affald fra USA såvel som Danmark. Meget af denne eksport af skrald er ulovlig. Det enkelte menneske kan gøre en kæmpe forskel her. Aktivisme og journalistik kommer man langt med, men det bedste man kan gøre er selv at være forandringen man vil se.
Brugt elektronik boomer lige nu, og det er billigt og nemt at gøre en forskel.

F.eks. opkøber Refurb.dk masser af PC’ere (og til tider macbooks) af virksomheder, som ellers ville have haft en uvis fremtid. Herefter går de igennem et tjek hvor de formatteres og testes. Kun fuldt funktionsdygtige PC’er sælges, og det med 1 års garanti. Alternativt kan man købe fra DBA eller gul og gratis. Det nyeste er at du også kan købe brugte eksterne harddiske, som naturligvis er wiped clean. Du kan læs mere her

Kilde – Politiken

Related posts:

Flot fotostat til dit hjem
Solceller på taget
Bloggere oversvømmer nettet