browse

Luksuskultur

November 9, 2012

I Danmark er vi ikke udtalt luksusorienterede – vi har vores gode gamle jantelov til at sørge for, at vi ikke kommer på for mange fikse ideer om et liv i sus og dus, men holder os til den protestantiske arbejdsmoral og det gode, jævne liv. I andre lande, som USA, efterstræber man i langt højere grad det ultiomative luksusliv, som det ses manifesteret gennem pop- og filmstjerners overdimensionerede palæer. Her er luksus lig succes, og det er ikke noget, der skal underspilles, tværtimod! Men selvom vi danskere har en god portion skepsis overfor det udpræget overdådige, har vi nu også rykket os mod mere luksus, og fremfor alt mod mere materiel luksus i årene fra anden verdenskrig og frem til i dag.

Vores begreb omkring luksus har bare ændret sig. Før i tiden ville det være luksus med en bil i familien, nu er der mange familier, der ikke ville kunne fungere uden en bil per voksne familiemedlem. Før i tiden ville det være luksus med et fjernsyn, nu er det ikke engang luksus at alle familiens børn har et fjernsyn. en mobiltelefon og en computer hver.

Sådan går det stille og roligt. Med udvalget af fødevarer, vores forventninger til volumen af tøj og sko i vores klædeskabe, størrelsen på vores boliger og løncheck. Krisen har skabt en naturlig pause i det evige forløb mod mere velstand og luksus, men vi ved ikke helt, hvordan den historie ender endnu, så den generelle tilgang til at optage stadigt flere luksuselementer i hverdagen – og dermed detronisere dem fra deres forrige luksusstatus fortsætter nok, så længe vi kan drive den fremad.

Vi vil have silkedyner og silkesengetøj, fordi det er dejligere, skønnere og mere allergivenligt at sove i, vi vil have on demand film, musik, teater og krælighed, fordi det er meget nemmere at håndtere, når det står til rådighed, præcis når vi ønsker det og har overskud til det, vil vil have meget mere nærvær og fritid, flere penge og frihed. Og det giver jo alt sammen god mening – selvfølgelig vil vi gerne have luksus, og selvfølgelig vil vi gerne have mere af den, ligegyldigt om vi synes den amerikanske version er usmaglig, og vi godt kan lide at tænke på vores kultur som en, der adskiller sig ved et højt fokus på det immaterielle, på solidaritet og den slags…

 

Related posts:

den gode vin din nye cykel fransk vin cykler
underholdning til konfirmation kalorier konfirmation
Fedt design med wallstickers