hest

Kultur i Danmark – Ridesport

October 16, 2012

Vi har en entusiastisk rytter blandt os her i Alleroed Kulturråd, og det betyder, at vi indimellem får lov at få et lille indblik i en ganske særlig verden, der dog er rimeligt godt repræsenteret i det danske land, nemlig ridesportens verden. Her har helt almindelige danskere besluttet sig for at give sig i kast med rimeligt store “husdyr” for at træne dem til alverdens discipliner.

Og hestene gør skam, som der bliver sagt – de går volter, bøjer lydigt den stærke hals, galloperer og springer over, hvad de nu engang styres henimod af forhindringer. Jeg er personligt meget fascineret over det hele, men også lidt uforstående. For mig gav det noget bedre mening dengang man ingen biler, tog, busser, og hvad jeg jeg, havde – der red man for at komme fra A til B (og hjem igen). Men den kultur, der er opstået omkring ridning og ridesport i kølvandet på det helt almindelige behov for at kunne trandportere sig hurtigere og mere energibesparende, synes jeg faktisk er lidt unødvendig. Jeg ved godt, at den har eksisteret længe – også inden den almene borgers transport kom til at foregå ved hjælp af benzindrevne motorer, men alligevel synes den bare mere overflødig end nogensinde før i en tid, som den vi har i dag.

Det betyder ikke, at jeg ikke nyder at være med ude at opleve ridesportkulturen, for man ser virkeligt også en imponerende kommunikation på tværs af to meget forskellige væsener. Og så er der jo alt det andet, man får med – de mange varme stalde fyldt med et tykt lag spåner eller træpiller til heste, lugten (som man skulle tro ville skræmme teenagepigerne væk), rytterstuen med den varme kakao, dragterne til deres stævner og selvfølgelig alle de øvelser, de gentager igen og igen for at blive bedre til at gennemføre et program. Jeg vil anbefale alle, der får mulighed til at gribe den og opleve en kultur, der for en gangs skyld blomstrer væsentligt mere i udkantsdanmark end i det mørke Københavvn.

Related posts:

Skal vi skifte CMS?
Tilflytning til Allerød
Musik er kultur!