Kultur i Danmark anno 2012

June 18, 2012

I går aftes var vi nogle stykker fra kulturrådet, der blev enige om at mødes til en snak om kultur i Danmark anno 2012. Vi snakkede om, hvad det vil sige at være dansker i anledning af at den nye Statistiske Årbog for 2011 er udkommet. Bogen giver et overblik over Danmark i tal og statistik – hvor mange timer arbejdede vi i gennemsnit i 2011? Hvor meget tid brugte vi foran tvet? På at løbe eller dyrke motion? Hvor meget investerede vi i bilen, sommerferie og forsikring? Bogen er et omfattende opslagsværk, der giver en virkelig fantastisk indsigt i, hvad det ville sige at være dansker i 2011.

Det synes vi i rådet selvfølgelig var super spændende at få indsigt i. Så et eksemplar af bogen er købt til reolen. Det sjove ved bogen, der udgives årligt, er, at man kan se nogle af de tendenser, der krystaliserer sig i samfundet. For eksempel går vi mindre op i dyre biler og meget mere op i at komme fra A til B på en billig og praktisk/miljørigtig måde. Vi bruger mere tid foran tvet og vores samlede medierforbrug er også stigende – det er meget skægt, for det siger noget om, hvordan vi bruger de mange medier, der efterhånden er allemandseje. Vi kan godt lide at ‘multitaske’ med medierne og sidde med mobilen og chatte, være på facebook på labtoppen og se fjernsyn på en og samme tid.

Vi diskuterede, hvad det betyder for vores kultur og vores samvær, at vi er blevet så afhængige af medier, der er blevet en fuldt ud integreret del af vores hverdag. Der var selvfølgelig gode argumenter for og imod det stigende medieforbrug, som jeg selv er både positiv og negativ over for. Medierne åbner uden tvivl op for helt fantastisk mange muligheder, og de forbinder verden, gør os mere fleksible og giver os grund til at tænke globalt, hvilket også er godt for vores håndtering af miljømæssige og politiske kriser. Omvendt gør medier os mindre nærværende, vores koncentration findes et sted derude i cyberspace, hvor vi er fokuserede på begivenheder, der foregår langt fra os selv. Vi har ikke samme nære forhold til tid og sted som tidligere generationer – og der går givetvis noget tabt i den ombæring. Det er lidt stof til eftertanke her fra kulturrådet, som varmt kan anbefale Statistisk Årbog 2011 til alle, der har interesse for dansk kulturudvikling.

 

Related posts:

Biler er kultur
Posekultur - Muleposer, plastikposer og papirsposer
Online kultur og sms gateway